Är torrfasta bättre än vattenfasta?


Du kanske har hört att intermittent fasta är bra för dig men känner du till hälsoeffekterna hos torrfasta?

Är torrfasta säkert?

Ja, du hörde rätt. Torrfasta är någonting och den kan ha viss tillämpning i vissa situationer. Medan regelbunden intermittent fasta med vatten är ganska vanlig bland yrkesverksamma inom hälsovården så är torrfasta som utesluter alla vätskor så mycket ovanligare. Detta beror på att otillräcklig hydrering kan vara farligt mycket snabbare än frånvaron av mat.

Är torrfasta säkert egentligen? Behöver inte den mänskliga kroppen vatten varje dag? Det är sant att mer än en vecka utan hydrering kan vara dödligt, men torrfasta under några dagar kan ha en positiv hormetisk effekt.

Du kommer faktiskt inte att bli uttorkad innan de första dagarna av torrfasta eftersom din kropp kommer att börja producera sitt eget vatten.

Ansvarsfriskrivning: torrfasta är inte lämpligt för nybörjare och bör inte genomföras utan förkunskaper. Jag tror inte att det är en bra idé att torrfasta under längre än 1-3 dagar och att det aldrig bör ske utan tillsyn.

torrfasta
torrfasta

Fördelar med torrfasta

Förlängd fasta under 3-5 dagar återställer ditt immunförsvar genom att aktivera stamceller och föryngrar kroppen ordentligt genom autofagi. Man tror att en dag med torrfasta motsvarar 3 dagar med vattenfasta.

Regelbunden intermittent fasta har redan många fördelar såsom minskat blodsocker, minskad inflammation, lägre insulin, förbättrad fettförbränning, mental klarhet och antitumöregenskaper.

Anledningen till att torrfasta är mer effektivt än vanlig fasta är att inflammation och bakterier behöver vatten för att existera. Sjukdomar och patogener som lever inuti kroppen kommer att dö om de inte får tillgång till tillräckligt med fukt. Det är därför torrfasta gör det möjligt för föryngringsprocessen att ske snabbare och bli mer effektiv.

Vid torrfasta hämtar din kropp det vatten som den behöver från cellerna. I genomsnitt består 60% av din kropp av H20-molekyler och det är huvudkomponenten i muskelvävnaden, cellerna och organen.

Torrfasta jämfört med vattenfasta

Hur är då torrfasta jämfört med vattenfasta? I ärlighetens namn när jag först hörde talas om detta så trodde jag att det var vansinne att inte ens dricka vatten under fastan, men efter att ha gått igenom en del av vetenskapen tycker jag att det är en mycket kraftfull hälsopraxis. Så jag grävde djupare in i forskningen.

En rysk vetenskapsman Dr. Filonov har övervakat tusentals torrfastor varav den längsta varade i 18 dagar. Det visar att den mänskliga kroppen kan överleva utan vatten under längre tid än du tror. Anledningen är att under torrfasta börjar din kropp att producera sitt eget vatten internt genom förbränningen av fetter.

När du hamnar i ketos och börja bränna ditt eget kroppsfett som bränsle, så släpper du ut väte som finns i fettsyramolekyler och du släpper ut det i blodomloppet.

Dr. Filonov uppskattade att den mänskliga kroppen kan producera upp till en liter internt metaboliserat vatten varje dag. Detta endogent skapade vatten är faktiskt renare än det vatten du skulle dricka från externa källor, eftersom det inte har de gifter som finns i de flesta vatten.

Inte total avhållsamhet

Det är därför som det inte kan påstås att du verkligen avstår från all mat eller allt vatten eftersom din kropp faktiskt lagrar en hel del av de näringsämnen som den behöver.

 • Din fettvävnad är som ett massivt skafferi som kan sätta in hundratusentals kalorier
 • Ditt glykogenlager lagrar energi som kan användas för att ge energi till din fysiska aktivitet och du behöver inte äta kolhydrater för att fylla på dem heller eftersom triglyceridmolekyler kan omvandlas till glukos genom glukoneogenes
 • Många mikronäringsämnen såsom magnesium och kalcium lagras i skelettet som kan användas under fastan. En studie som gjordes på 5 dagar av torrfastande fann att värdena på blodtryck, hjärtfrekvens, hemoglobinets syremättnad, glukos, K+, Na+, Cl-, urea, kreatinin och serums osmolalitet visade sig vara stabila [i] medan bortforsling av kreatin ökade med upp till 167%
 • Återvinning av gamla skadade celler och avfallsmaterial genom autofagi-processen skapar energi och väte
 • Uttorkning hämmar även mTOR och främjar AMPK, vilket kommer att stimulera mer autofagi och livslängd hos friska celler [ii]

Under hela tiden fortsätter du att hålla urinera och utsöndra vätskor som om du drack vatten. Trots detta kan uttorkning fortfarande förekomma och det är aldrig en bra idé att pressa din kropp mot ytterligheterna för länge.

Mjuk och hård torrfasta

Det finns en skillnad mellan en mjuk och en hård torrfasta.

 • Mjuk torrfasta tillåter att du kommer i kontakt med vatten på din hud såsom att duscha eller munhygien
 • Hård torrfasta begränsar all kontakt med väte oavsett om det är via luften, hudvårdsprodukter eller ånga.

Detta är en viktig skillnad eftersom vid torrfasta, så börjar kroppen att söka efter mer vatten och porerna i huden blir mer mottagliga för att absorbera vatten.

Det är därför som hård torrfasta är mer effektiv än mjuk torrfasta men detta kan inte uppnås helt om du bor i en lantlig miljö. Det bästa stället att genomföra torrfasta är någonstans i naturen med ren luft och att inte låta huden absorbera vatten när du duschar, tar en simtur eller borstar tänderna.

Innan du provar torrfasta

Torrfasta är en avancerad version av intermittent fasta och den bör inte provas utan tidigare erfarenhet med utökad vattenfasta. Längre perioder av uttorkning kan vara hälsofarliga och orsaka långvariga skador.

Innan du provar torrfasta bör du redan ha fastat under 3-5 dagar i förväg för att bygga upp tillräcklig mitokondrietäthet för ett sådant åtagande.

Jag har personligen inte torrfastat under längre än en dag eftersom jag inte känner behov av att gå längre än så i nuläget.

Det är verkligen enkelt men inte lätt att göra eftersom du kommer att uppleva lägre energinivåer än normalt. Under torrfasta kommer du faktiskt in i ketos snabbare än vid vanlig fasta, men du kan fortfarande bli mer trött. Detta är bara på grund av att kroppen anpassar sig till en begränsning av näringsämnen och väte.

Hur man genomför en torrfasta

Hur gör man det då? Tanken är att inte bara avstå från mat utan också att inte konsumera någon vätska.

 • För att förhindra farlig uttorkning behöver du vill dricka tillräckliga mängder med vatten, natrium och grönsaker dagen innan för att fylla på dina minerallager
 • På morgonen tycker jag om att dricka ett litet glas varmt vatten, kanske 100 ml, med lite rosa bergsalt för att balansera elektrolyterna och minska kortisolet. Jag lägger också i 1 tsk äppelcidervinäger för att kickstarta ketos och autofagi. Detta kommer inte att avbryta ett fasteläge.
 • Under dagen konsumerar jag inte några vätskor från vatten, te, kaffe eller något annat. Det är dessutom bäst att undvika ansträngande fysisk aktivitet för att förhindra muskelkramper. Du vill inte utsätta dig för alltför mycket värme heller, typ bastu, bad eller ångbad.
 • Om du torrfastar endast under dagen så du kan ”avbryta uttorkningsperioden” med ett glas saltvatten på kvällen. Därefter skulle jag fortsätta med mer citronsaftsvatten och äppelcidervinäger. Efter det kan du äta en lågglykemisk måltid som upprätthåller stabila blodsockernivåer och insulin
 • Om du torrfastar under längre tid än 24 timmar, så skulle du helt enkelt gå till sängs utan att äta eller dricka något. I så fall skulle du behöva vara försiktig och ta fullt ansvar för dina beslut. Återigen – gör dina undersökningar och förbered dig i förväg.

Som jag sa tidigare – det låter mycket galnare än det egentligen är. Inget vatten?!? Du är galen och det är farligt. Det är sant att allt som sker i överflöd kommer att vara mer skadligt än bra.

Din kropp kommer att anpassa sig

Dock har den mänskliga kroppen utvecklat många av dessa adaptiva mekanismer såsom hormesis och AMPK för att hantera perioder av brist och stress.

Fysiologiska stressorer i rätt mängd kan vara till nytta om de kombineras med tillräcklig återhämtning och föryngring.

Det är därför jag är intresserad av att lära mer om torrfasta och experimentera med det ytterligare. Jag skulle inte tro att du behöver göra det varje dag, men jag tror fortfarande att vissa perioder av uttorkning även under loppet av bara några timmar kan orsaka en positiv respons.

Om du inte är så extrem att du genomför torrfasta, så ska du ändå försöka med regelbunden intermittent fasta. Det är ett av de bästa sätten att utlösa samma metabola vägar för cellulär autofagi och livslängd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Recent Content

© 2024 Copyright Vattenfasta