Vattenfasta eller Juicefasta – Skillnader och fördelar mellan Vattenfasta och Juicefasta


Vattenfasta vs. juicefasta.  Modedieter: de är en trend som vissa inte kan låta bli att vara nyfikna på, även om de oftast inte fungerar. När en diet har en godkännandestämpel från Beyoncé, vilket fastande har, då brukar man ge det lite mer uppmärksamhet.

Vattenfasta och juicefasta förtjänar definitivt den uppmärksamheten. När det görs på ett säkert sätt kan detta vara två väldigt genomförbara sätt att gå ned i vikt på. Vad är skillnaden mellan dem? Vem talar för dem? Finns det några fördelar med att fasta? Hur gör man det på ett säkert sätt?

Vi ska svara på alla de här frågorna åt dig.

Vad är vattenfasta?

Som namnet antyder är vattenfasta när du konsumerar en enkel diet av endast vatten. Det finns ingen fast mat… faktiskt ingen mat alls. Eftersom vi människor behöver mat för att överleva kan den här dieten inte vara så länge. Många gånger är en vattenfasta inte längre än 72 timmar. Endast de som har läkaröversikt kan försöka vattenfasta längre än så.

vattenfasta
vattenfasta

Detta är för att under en vattenfasta får din kropp inga kalorier. Vatten har inga kalorier, och mättnadskänslan du kommer från att vattnet är i magen.

Vad är juicefasta?

Om du har hört talas om eller testat en juicerensning, då har du gjort en juicefasta. Det är precis som med vattnet, men istället för vatten är det mestadels juice du dricker.

Den sortens juice du dricker är viktigt. Du borde inte köpa de sockerfyllda juicerna från affären för en sådan här fasta. Istället gör många sin egen juice från både grönsaker och frukter. Då är det ren och skär juice. Att dricka den här juicen gör att du får mer fytonäringsämnen, mineraler och vitaminer jämfört med att köpa juice från affären.

juicefasta
juicefasta

Eftersom din kropp fortfarande får kalorier, till skillnad från vattendieten, kan juicefastor hållas i mycket längre. Vissa har gjort juicefastor i 60 dagar, t.ex. Joe Cross. Han har producerat en dokumentär som heter Fat, Sick, and Nearly Dead samt publicerade en bok med titeln The Reboot with Joe Juice Diet: Lose Weight, Get Healthy and Feel AmazingBoken blev en bästsäljare. Cross har också en webbsida där han delar med sig av juicetips och förberedningstips.

Vad är skillnaden mellan dem?

Det finns två stora skillnader mellan vattenfasta och juicefasta, båda har vi pratat om här ovan. Det första är hur många kalorier du får i dig under fastan. Med en vattenfasta konsumerar du aldrig kalorier eftersom vatten inte har några kalorier. Med en juicefasta konsumerar du kalorier, men mestadels inte så mycket. Du behöver däremot hålla koll på sockret, då för mycket kan leda till en oväntad kaloriskjuts.

Den andra stora skillnaden är hur länge fastorna håller på. Vattenfastan är sällan längre än tre dagar. Kroppen behöver kalorier för att få energi. Data från Medline Plus (via National Institutes of Health) publicerat på Livestrong säger att 500 kalorier om dagen är för lite.

Vid den punkten är kroppen i svältläge. Du kan uppleva obalans i elektrolyter, undernäring, förstoppning och uttorkning. I allvarliga fall kan obalansen i elektrolyter orsaka dödlig hjärtarytmi.

Medan uttorkning inte är troligt, eftersom du dricker massor av vatten, kan obalans av elektrolyter absolut ske eftersom du inte har något salt i kroppen. Därför måste vattenfastor vara mycket kortare än juicefastor.

Vilka är fördelarna med att fasta på de här sätten?

Låt oss börja med fördelarna av en vattenfasta. Det största och mest uppenbara är att du kommer gå ned i vikt. Du konsumerar trots allt inga kalorier i flera dagar i rak, så det leder säkerligen till viktnedgång.

Förutom viktnedgång kan du också rensa ut gifter med en vattenfasta. När du endast dricker vatten börjar din kropp filtrera igenom ohälsosamma celldelar och trycker ut dem med vattnet. Den här processen kallas autofagi.

National Center for Biotechnology Information (NCBI) har publicerat flera studier som stödjer att vattenfastor kan minska risken för att utveckla diabetes, hjärtsjukdomar och även vissa typer av cancer.

Men juicefastan då? De har sina egna fördelar. Den första är att du återigen förmodligen kommer gå ned i vikt. Det gäller förstås om du dricker naturliga juicer (vi förklarar närmre senare i artikeln). Sockerfyllda butiksjuicer kommer inte vara lika effektiva.

Du avgiftar också kroppen med all vätska som du för in i systemet. Det finns vissa anhängare till juicefastor som tror att de är mindre benägna att få vissa typer av cancer med den här dieten. Till skillnad från vattenfastor är det osäkert än så länge om det finns någon koppling mellan förhindrande av cancer och juicefastor.

Det juicefastor har som inte vattenfastor har, är den hälsosamma skjutsen som immunsystemet får. Alla vitaminer och näringsämnen från juicen kan hjälpa din hälsa. Många av de grönsakerna och frukterna rekommenderas också under influensasäsongen (som är nu, förresten). Det är bland annat äpplen, spenat, broccoli, tomater, blåbär och apelsiner.

Vem talar för det?

Som vi nämnt tidigare är Joe Cross en av de största förespråkarna för juicefastor. Enligt Cross själv hade han en autoimmun sjukdom och kämpade mot sjukdomar och fetma innan han testade en juicefasta. När han deltog i en juicefasta i 60 dagar gick han ned 45 kilo.

Han fastnade för det hela och gjorde dokumentären vi nämnde, som handlar om hans otroliga framsteg. Nu kampanjar han för Guided Reboot Programs, där en patient arbetar tillsammans med en certifierad dietist i en online-miljö för att gå ned i vikt med hjälp av juicefasta och andra metoder. Programmen kan vara i 15 dagar eller det dubbla.

Vad gäller vattenfasta är Dr. Alan Goldhamer en stor beundrare. Läsare som varit med ett tag på den här bloggen kommer kanske ihåg att Goldhamer är en stor förespråkare för SOS-fri veganism också.

I intervjun nedan talar Goldhamer omfattande om vattenfastande.

Han kallar vattenfastande för en ”biologisk anpassning” som har pågått i flera århundraden för att bevara vårt samhälle. ”Nyckeln till att fasta är hjärnans förmåga att skifta från att bränna sitt främsta bränsle, glukos, till ketoner, som är en biprodukt av fettets metabolism”, säger han.

“Och eftersom kroppen har förmågan att göra så, kan vi skifta vårt fokus från att bränna glukos eller proteiner till att bränna fett. I slutet av andra veckan av fastandet hämtas majoriteten av kalorierna från fettet,” lägger han till. “Det är en underbar och unik situation. Det är inte alla djur som kan göra så.”

Goldhamer torr på förlängd och läkarövervakad vattenfastande, som du kan se i den här videon med Dillon Holmes i Well Your World.

Han säger i den intervjun att ”fastande är terapeutiskt men också diagnostiskt.” Ibland, säger Goldhamer, är det nödvändigt att förlänga fastandet för att behandla eller lindra vissa tillstånd. Han siktar på ”fasta för stabilitet” för de som har flera tillstånd som att vara överviktigt, ha högt blodtryck och liknande.

Riktlinjer för säkert och framgångsrikt fastande

Om information i den här artikeln har inspirerat dig att testa en vatten- eller juicefasta, grattis! Självklart är din säkerhet viktigast när du genomgår någon av dieterna. Därför har vi inkluderat riktlinjer för säkert och framgångsrikt fastande.

Vattenfasta

Om du inte har fastat förut och du är intresserad av att prova att vattenfasta, då rekommenderar vi att göra den kortaste. Det är 24 timmar. Du kanske inte går ned lika mycket i vikt, men du kan alltid öka varaktigheten när du gör nästa fasta.

Det rekommenderas att du varje dag ska få i dig minst två liter vatten. Om du kan ska du dricka tre liter. Vissa biverkningar kan uppstå i mitten av fastan. Dessa kan vara yrsel och svaghet. Därför är det inte rekommenderat att du kör eller använder tunga maskiner förrän fastan är över.

När du har slutat fasta kan du bli väldigt hungrig och vilja äta mycket. Att göra det kan leda till problem i kroppen. Ta det försiktigt med att äta mat genom att äta små måltider och kalorier i flytande form, som juicer och smoothies.

Du bör också vara medveten om återmatningssyndromet. Detta sällsynta tillstånd sker när din kropps nivåer och elektrolyter och vätskor skiftar snabbt. Det kan vara dödligt. Ju längre du fastar, ju längre bör du vänta innan du introducerar vanliga måltider igen.

Juicefasta

När du dricker juice som en del av en fasta, bör du försöka dricka juicer av så många färger som möjligt. Här är en uppdelning av färgerna:

  • Lila: Blåbär och lila vindruvor är de främsta ingredienserna i en lila juice.
  • Grön: Selleri, gurka och grönkål är grunden till en grön juice.
  • Gul: Gul paprika och ananas är stjärningredienserna i en gul juice.
  • Orange: Sötpotatis och apelsiner kan färga juicen orange.
  • Röd: Rödbetor och tomater kan göra juicen röd.

Joe Cross har själv skrivet en kom-igång dietplan för juicefasta, och den gäller bara tre dagar. Kom ihåg att den här dieten inkluderar vatten, vilket är till för att förhindra uttorkning. Här är dieten du ska följa under de här tre dagarna:

När du går upp på morgonen ska du blanda ingefära och citron med vatten. Drick 2 dl av detta. Till frukost förbereder du din favorit av de röda juicerna, dricker 4 dl av den. Orange juice är ett bra alternativ.

Om du känner dig hungrig runt mitten på morgonen kan du dricka grönsaksbuljong eller kokosjuice. Cross rekommenderar 4 dl. När det sedan blir lunch ska du dricka den gröna juicen. Återigen gäller 4 dl.

Om du vill ha ett mellanmål på eftermiddagen fungerar mer röd juice. Du kan också ta lite gul juice. Oavsett vad du väljer är det 4 dl som gäller.

När du har kommit hem kommer middagen bestå av mer grön juice, 4 dl. Efterrätt består av orange eller lila juice, även där 4 dl. När du till sist ska varva ner inför att gå och lägga dig ska du dricka en kopp örtte.

Du kanske märker av att du får diarré eller förstoppning samt känner yrsel och trötthet när du påbörjar fastan. Detta är normal och kommer gå över med tiden. Med det sagt finns det flera symptom som man ska se upp med då de är mycket allvarligare. De inkluderar attacker av yrsel, lågt blodtryck, omfattande diarré, kräkningar och svimning.

Om du upplever någon av ovanstående symptom ska du kontakta läkare. Avsluta juicefastan tills du fått läkarens tillstånd att fortsätta.

Sammanfattning

Vattenfastor och juicefastor kanske får hyllningar från kändisar, men betyder det att de fungerar? Ja, det kan de faktiskt. Dr. Alan Goldhamer, ett av de största namnen inom SOS-fri veganism, godkänner vattenfasta. Det är när du inte dricker något annat än vatten under flera dagar. Han säger att det går tillbaka till våra förfäders tid, som kanske inte hade något annat val än att dricka vatten om mat inte fanns tillgängligt.

Juicefasta ger dig mer variation, då du kan få i dig grönsaker och frukter i regnbågens alla färger. Joe Cross gick ned mycket i vikt med en juicefasta på 60 dagar. Idag talar han för att andra ska göra likadant.

Oavsett om du väljer vatten eller juice är din säkerhet viktigast. Följ instruktionerna ovan och sluta alltid om du känner att symptomen känns ohälsosamma eller farliga. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Recent Content

© 2023 Copyright Vattenfasta