Är det bra att fasta för hundar och husdjur?


Du fastar ofta, och du tänkte låta din hund göra detsamma. Men är det en bra ide? Att beröva dem mat verkar fel, som om du är en dålig djurägare. Å andra sidan, om vi människor kan få så många hälsofördelar av att fasta, borde inte det samma gälla även för våra älskade fyrbenta vänner?

Ja faktiskt, terapeutisk fasta kan gynna hundar. Under fasta har hundar mer makrofagaktivitet vilket förstör virus och bakterier. Andra fördelar är ett välbehövligt uppbrott i matsmältningssystemet, ökade nivåer av naturliga mördarceller, bättre bakteriefunktion med fler monocyter, fler neutrofiler och högre nivåer av immunoglobulin.

Är du inte helt säker på vad neutrofiler eller monocyter är? Vad är ens terapeutisk fasta, och hur skiljer det sig från intermittent fasta? Fortsätt läsa, eftersom vi kommer att svara på alla dessa frågor och mer i den här artikeln.

Vad är terapeutisk fasta?

Vi vill börja med en definition av terapeutisk fasta. Du är säkert bekant med intermittent fasta om du har läst den här bloggen, men vad är skillnaden mellan terapeutiska fasta och terapeutisk fasta?

Terapeutisk fasta är en typ av fasta som använder fettreserver då kroppen går utan mat. Terapeutiskt fasta passar inte alla husdjur och finns det stränga begränsningar, som inga katter, inga äldre hundar, inga sjuka hundar och inga hundvalpar. Med terapeutisk fasta ger du din hund precis tillräckligt med mat för att utlösa nedbrytningen av fett (och toxinfrisättning) och för att hålla deras muskler, organ och vitala vävnader stabila. Det är inte detsamma som att få din hund att svälta, där du inte skulle ge dem något att äta alls.

Varför passar inte terapeutiskt fasta katter? Det beror på att deras inte lever regleras när de inte konsumerar mat. I själva verket, om katter går för länge utan att äta, är det möjligt att utlösa tillståndet hepatisk lipidos  vilket är en allvarlig kattsjukdom.

Fördelarna med terapeutisk fasta för hundar

Okej, så terapeutisk fasta är för hundar, inte katter. Vad skulle hända om du bestämde dig för att sätta på Fido på terapeutisk fasta? Som vi nämnde i introduktionen finns det en mängd hälsofördelar som din hund kan skörda. Låt oss prata mer om dessa nu.

Förhöjd makrofagaktivitet

Varför spelar din hunds makrofagaktivitet roll? Makrofagen är en typ av fagocyter som dödar virus och bakterier. När denna aktivitet ökar blir din hund friskare.

Mindre tryck på matsmältningssystemet

Eftersom din hund äter flera gånger om dagen varje dag, är matsmältningssystemet nästan alltid aktivt. Genom terapeutisk fasta är det möjligt att ge matsmältningssystemet en välbehövlig vilodag. Istället för att tilldela energi och resurser till matsmältningen kan din hunds kropp fokusera på andra funktioner i stället.

Fler naturliga mördarceller

Det kanske inte låter som att din hund vill ha några naturliga mördarceller, men de är bra, vi lovar. Dessa celler har potential att förstöra virusceller såväl som tumörceller. Det är möjligt att din hund kan öka antalet naturliga mördarceller med en terapeutisk fasta.

Fler monocyter

Precis som vita blodkroppar eller leukocyter fungerar monocyter på samma sätt som makrofager. De konsumerar partiklar som smittämnen och förbättrar din hunds immunförsvar.

Ökar antalet neutrofiler

Förutom fler monocyter, kan din hund också uppleva ett boost i neutrofiler när de fastar. Vad är en neutrofil? Det är ännu en typ av vita blodkroppar, dessa motverkar potentiellt farliga mikroorganismer och bakterier. Det gör detta genom att skapa superoxid, en kemikalie som kommer från en metabolisk process som sker när hunden smälter mat. Väteperoxid skapas på samma sätt.

Högre nivåer av immunoglobulin

För att förhindra hemolytisk anemi och andra tillstånd behöver din hund immunoglobulin. Det är möjligt att öka nivåerna av immunoglobulin genom en terapeutisk fasta.

 

Är det grymt att sätta din katt på fasta?

 

Är det grymt att sätta din hund på fasta?

Alla är långt ifrån överens om att det är en bra idé för hundar att fasta. Vissa kommer att kalla det grymt, och vi kan förstå deras oro. Dessa människor tror förmodligen att fasta betyder att hunden inte äter någonting alls, även om det inte är sant.

Som vi sa tidigare är terapeutisk fasta inte detsamma som att svälta din hund. Att tvinga din fyrbenta vän att inte äta någonting under hela dagen eller natten är verkligen grymt. Att fasta är oftast inte grymt.

Kan det vara grymt att fasta din hund? I vissa fall, ja. Till exempel, om du har en mycket ung eller gammal hund eller om din hundvalp är sjuk och du försöker få dem att fasta ändå, i dessa fall skulle det vara grymt. Det är också grymt mot katter, eftersom de kan dö av det om de utvecklar leversjukdomen hepatisk lipidos.

Du kan inte ändra allas åsikt om fasta för husdjur. Om någon säger att det inte är rätt att sätta din hund på terapeutiskt fasta kan du förklara några av de beprövade fördelarna som vi listade ovan. Annars, om det ligger inom hundens bästa intresse för deras hälsa, finns det ingen anledning att undvika att fasta.

Är det säkert för din hund att fasta? Så här tar du reda på det

Som sagt, vi rekommenderar alltid att du tar med din hund på en kontroll hos en veterinär innan de börjar fasta. Du kanske vill undersöka möjligheten att besöka en holistisk veterinär, eftersom de är mer benägna att ha erfarenhet av fasta för hundar.

Din veterinär gör en undersökning för att avgöra om de anser att det är nödvändigt för hunden att fasta. Dessa test kommer att kontrollera din hund hälsa. Om det visar sig att din hund är underviktig eller har några sjukdomar kommer veterinären mer än troligt att rekommenderar att din hund inte fastar. Du bör lyssna, eftersom det är för din hunds hälsa.

Om du upptäcker att du inte kan sätta din hund på ett terapeutiskt fasta kan din veterinär rekommendera en kaloribegränsad kost istället. Med en av dessa dieter minskar du hundens kaloriförbrukning med upp till 70 till 75 procent. De äter fortfarande samma mängd måltider per dag, men mindre mängder mat.

En kaloribegränsad kost är inte bara ett genomförbart alternativ för din hund, utan kan också gynna din katt. En kalorifattig diet medför ingen risk att din katt får hepatisk lipidos.

Hur du börjar hundens fasta

Det finns inget behov av att mentalt förbereda din hund som du själv skulle göra innan du börjar en fasta, eftersom de inte kan förstå konceptet att fasta som vi kan. Vad du kan göra är att gradvis minska mängden mat du ger din hund. Börja till exempel med en kaloribegränsad diet och skär sedan ner ytterligare till en terapeutiskt fasta.

Ett av de enklaste sätten att fasta din hund är detta: du börjar dagen med att ge din hund frukost. De glufsar i sig detta som de brukar göra, men se får det inget mer. De får inte någon mer mat förrän eftermiddagen. Enligt denna regel kan de gå så länge som 10 timmar, kanske till och med 12 timmar utan mat. Detta ger deras kropp en chans att börja göra de många fantastiska saker som vi beskrev ovan.

Sedan, när du kommer hem efter jobbet, matar du din hund igen som deras sista måltid för dagen. Nästa dag upprepar du samma sak igen, sen kanske ytterligare en dag eller två.

Vissa hundägare kommer att göra en veckolång terapeutisk fasta där hunden äter efter schemat ovan under fem dagar. Sedan, i två dagar (och de kan vara icke-konsekutiva), konsumerar hunden bara vatten.

Det är ett lite mer extremt schema, och inte ett som vi rekommenderar att du startar med på en gång. Tänk tillbaka på när du själv började intermittent fasta. Du hoppade inte rätt in med en fem dagars fasta, eller hur? Naturligtvis gjorde du inte det.

Du måste ge din hund samma hänsyn. Som vi sa tidigare, sätt dem på en kaloribegränsad diet under en vecka eller två till att börja med. Sedan inför du den terapeutiska fastan under ett par dagar.

Om det går bra, öka gradvis hur länge den terapeutiska fastan varar. Du kan även införa dagar med enbart vatten i kosten, men ha alltid hundens hälsa i åtanke. Hela tiden bör du ha en dialog med din veterinär för att säkerställa att din hund håller sig frisk under fastan.

Slutsats

Hundar kan fasta precis som vi människor kan, särskilt genom det som kallas terapeutisk fasta. Fasta är inte bra för katter (det kan leda till en sjukdom som kallas hepatisk lipidos), men hundar kan gynnas av en mängd hälsofördelar genom terapeutisk fasta.

Det är alltid bäst att ta med din hund för en undersökning hos en holistisk veterinär innan du startar deras terapeutiska fasta. Om din hund har perfekt hälsa, börja långsamt och förläng gradvis fastan. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recent Content