Vattenfasta vs. torrfasta: Vad är bäst? | Vattenfasta eller torrfasta?


Vattenfasta vs. torrfasta: Vad ska du göra? | Vattenfasta eller torrfasta?

En kollega till dig kommer in på kontoret och pratar om hur bra det gått för dem med en periodisk fasta. Sedan pratar du med en familjemedlem som har upplevt liknande resultat. Du har tänkt att testa att fasta själv, men märker sedan att det finns vattenfasta och torrfasta. Vilken är bäst för dig?

Både vattenfasta och torrfasta har sina fördelar, men att torrfasta kan erbjuda dig ännu mer. När man vattenfastar kan man rensa ut gifter från kroppen, återställa tjocktarmen, matsmältningen och andra delar av kroppens system. Att torrfasta kan förbättra slemhinnefodret i mag-tarmkanalen, förnya blodkärlen, minska inflammation och stärka immunsystemet. Därför kan du välja att vattenfasta eller torrfasta vid olika tillfällen i livet.

I den här artikeln kommer vi prata djupare om båda formerna av periodisk fasta. Först kommer vi förklara skillnaderna mellan en vattenfasta och torrfasta. Sedan kommer vi dela med oss av fördelarna och berätta varför du bör överväga den här sortens fasta. Du kanske också vill kolla in vår jämförelse mellan att vattenfasta och juicefasta?

Vad är vattenfasta?

Låt oss börja med att definiera både vattenfasta och torrfasta. När du fastar tar du bort all mat från din diet. Eftersom periodisk fasta vara i några dagar (såvida du inte är medicinskt övervakad, då kan det ta längre tid), kan du göra detta på ett säkert sätt utan att riskera din hälsa.

När du vattenfastar tar du inte bort all vätska. Du kan fortfarande dricka vatten under fastan, men det är allt.

Vad är vattenfasta?
Vad är vattenfasta?

Vilka fördelar finns det?

Om du överväger att börja vattenfasta vill du säkert veta vilka fördelar du kan förvänta dig. Här kommer en översikt.

Risken att få kroniska sjukdomar kan minska

De som har en historik av hjärtsjukdomar, cancer eller diabetes kan uppleva att en vattenfasta hjälper. Det finns ett samband mellan att vattenfasta och att ha mindre risk för att utveckla kroniska dessa sjukdomar.

Denna rapport från 2013 i Science Translational Medicine noterade att kemoterapi är mer effektivt när man fastar. Forskarna upptäckte också att när djur vattenfastade kunde inga cancerceller växa.

En annan rapport från 2013 i tidningen Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Disease följde en grupp människor på vattenfasta i 24 timmar. Trettio personer deltog. De var från början hälsosamma, men efter fastan hade de färre triglycerider och lägre kolesterol. Detta gjorde att de inte var lika mottagliga för att få hjärtsjukdomar.

Leptin- och insulinkänslighet kan öka

Vissa personer som fastar gör det för att gå ned i vikt. Det är smart, eftersom vår metabolism huvudsakligen styrs av två hormoner; leptin och insulin. När du är mätt efter att du har ätit börjar leptinet att jobba. När vår kropp tar in näringsämnen från blodflödet gör insulin sitt jobb.

Forskning från Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America stödjer att du kan öka känsligheten för insulin och leptin genom att vattenfasta. Då gör dessa hormoner ännu mer för att minska ditt midjemått.

Du kan få hälsosammare blodtryck

Forskning från 2002 i Journal of Alternative and Complementary Medicine säger att du kan minska blodtrycket genom att fasta. Med det sagt är de också tydliga med att dessa fastor bör ha medicinsk inblandning och övervakning för att ge bäst resultat.

I studien deltog nästan 70 personer som vattenfastade i två veckor. Alla deltagare var i riskzonen för högt blodtryck. Efter 14 dagar hade nästan alla (82%) lägre och därmed också hälsosammare blodtryck.

Du får ut gifter från kroppen

Många tänker på fastande som en sorts återställningsknapp för kroppen. Genom att vattenfasta kan du spola ut gifter från systemet, särskilt sådana i tarmarna och i matsmältningen. Under tiden kan du känna dig mer energisk. Det är för att vattenfastan gör att kroppen producerar mer tillväxthormon eller HGH genom hypofysen. När det sker omvandlar kroppen fett till energi.

Du kan även se förändringar på tungan. Du kommer utveckla en hinna som är vit och tjock. Det är helt normalt, så du behöver inte få panik.

Vad är torrfasta?

Om vattenfasta innebär att du endast dricker vatten under fasteperioden så tar man bort all mat och vätska när man torrfastar. Det finns två sorters torrfasta; hård och mjuk. När du gör en mjuk torrfasta kan du borsta tänderna, använda tandtråd, använda munskölj och duscha utan att avbryta fastan. De som gör en hård torrfasta kan inte utsätta sig själva för något vatten under fasteperioden. Detta inkluderar ångor, hudprodukter eller ens det som finns i luften. Hård torrfasta ger större fördelar, men det är också svårare.

Nu kanske du undrar hur man kan leva när man torrfastar? Behöver inte kroppen vatten eller annan vätska (samt mat) för att överleva? Jo, du behöver vatten och mat, men under en torrfasta berövar du kroppen allt vatten. Vi ska förklara.

Kroppen kan bevara både näringsämnen och vätskor även under en fasta. Till exempel kan en torrfasta utlösa AMP-aktiverat proteinkinas, eller AMPK. Enligt denna studie från 2006 i Acta Physiologica, kan detta förbättra cellernas hälsa samt livslängd.

Vi tar även äldre avfall och celler och återvinner dem i en process som kallas autofagi under periodiska fastor (inklusive dem med vatten). Man kan säga att autofagi gör att kroppen regenererar sig själv. Det producerar även mer väte och energi.

Torrfasta

Vårt skelett innehåller kalcium och magnesium, detta förändras inte när man fastar. Våra nivåer av kreatinin, urea och glukos förändras inte heller. Även hemoglobinets syremättnad, vår puls eller blodtryck håller sig stabila. Det som förändras är utrensningen av kreatinin, det är det som gör att vi får en skjuts.

Glykogenet i våra kroppar bibehåller vår energi så att vi kan ta oss igenom våra dagar medan vi torrfastar. Du undrar förmodligen också om vi inte behöver kolhydrater för att förnya energin? Vi behöver inte det. Han nämner att kroppen kan skapa glukos från våra triglyceridmolekyler, tack vare en process som kallas glukoneogenes.

Angående att torka ut till den grad att det blir en allvarlig risk för hälsan, vet du säkert redan hur mycket vatten som finns i människokroppen. Det är ungefär 60%. Vattenmolekylerna finns i våra organ, celler, muskelvävnad och mer. För att behålla vatten kan kroppen låna från sig själv, på ett sätt, medan du torrfastar.

Även vår fettvävnad kan hålla kvar kalorier, så att vi inte tar livet av oss under en torrfasta, utan helt tvärtom.

Vilka fördelar har torrfasta?

Okej, så vilka är fördelarna med att torrfasta? Vi tror att du kommer finna detta ganska fascinerande.

Du minskar bakterier och inflammation i kroppen

Bakterier och patogener som orsakar sjukdomar finns redan i oss. Dem, precis som allt levande, behöver en viss mängd vatten, annars dör dem. När du då torrfastar så dödar du dessa bakterier.

Du minskar inte bara risken för vissa sjukdomar, utan du bör även uppleva mindre inflammation. Specifikt kommer din kropp innehålla färre inflammatoriska markörer, såsom:

  • CXC kemokiner, en typ av inflammationsmolekyl
  • IL-6, en molekyl som kan bidra till malign bröstcancertillväxt, juvenil reumatoid artrit och diabetes
  • IL-1B, en inflammation som har kopplingar till utvecklingen av hjärtsvikt
  • CRP, som kan vara ansvarig för hjärt-kärlsjukdomar, högt blodtryck och diabetes hos vissa
  • TNF- α, en molekyl som kan döda celler, orsaka inflammation och även leda till feber; det är inte konstigt att den kan ha en roll i att orsaka inflammatoriska tarmsjukdomar, psoriasis, vissa former av cancer samt Alzheimers.

Du kan motarbeta osteoporos

Du kanske inte tror det, men torrfasta är bra för ditt skelett. När du torrfastar periodiskt utnyttjar kroppen mer av bisköldkörtelhormonet. Detta hormon ökar blodets kalciumnivå samt utvecklingen av skelettet och dess resorption, enligt resultaten från en rapport från 2015 i Therapeutic Advances in Endocrinology and Metabolism.

Du kan få bättre kontroll över ditt kolesterol

Om du är i riskzonen för högt kolesterol kan både torrfasta och vattenfasta hjälpa. Enligt forskning från 2016 i Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, där både män och kvinnor torrfastade, upplevde många förändringar i kolesterolnivåerna.

Nivåerna av betalipoprotein, eller LDL-kolesterol, minskade för båda könen. Eftersom detta är dåligt kolesterol, är det här resultatet bra för din hälsa. Männen i studien sade att de hade färre triglycerider samt lägre kolesterol. Kvinnorna upplevde ökat högdensitets-lipoprotein, eller HDL, det vill säga de bra grejerna.

Nya hjärnceller kan utvecklas

Enligt näringsexperten Dr. Mindy Pelz producerar kroppen något som kallas ”brain-derived neurotrophic factor”, eller BDNF, när man torrfastar. Hon liknar BDNF med växtnäring.

BDNF har visat sig vara fördelaktigt för hjärnan på många sätt. Du kan till exempel uppleva mindre nedbrytning av hjärncellerna. Kroppen kommer också producera nya neuroner i hjärnan, vilket är det som håller dig skärpt. Formbarheten av hjärnan förbättras också, samt din inlärnings- och minnesförmåga.

Att torrfasta kan påverka kroppen att producera fler ketoner. Det är ett sorts organiskt ämne som produceras under dieter med få kolhydrater samt under periodiska fastor. I våra hjärnor kontrollerar ketoner vår glutaminsyra, som är en transmittorsubstans. Detta kan hantera överstimulering i hjärnan. Ketoner läker också vår hjärnvävnad. Det finns en anledning till att så många väljer att gå på keto-diet.

Borde du vattenfasta eller torrfasta?

Medan torrfasta är mer fördelaktigt än vattenfasta, som vi sade, betyder inte det att du bör kasta dig in i att inte dricka vatten eller äta mat. All sorts fasta kräver stort tålamod och disciplin. Om du aldrig har fastat tidigare är det tillräckligt konstigt att frångå all mat. När du även tar bort vatten kan det bli för mycket att hantera.

Jag skulle rekommendera att du börjar med en vattenfasta. Börja med en tre dagar långt vattenfasta (minst), helst en fem dagar lång vattenfasta, innan du torrfastar. Vi rekommenderar att du börjar med en eller två dagar när du ska börja vattenfasta, bara för att se hur det går. Nästa gång du ska testa att fasta kan du lägga till en dag, och sedan ytterligare en. Snart märker du att du kan fasta i fem dagar utan att det är särskilt svårt.

Att göra såhär gör att mitokondrierna kan förbereda sig för förändringarna du gör med kroppen under en torrfasta. När du har arbetat dig upp till en torrfasta kan du överväga att börja med en mjuk torrfasta innan du gör en hård torrfasta.

Jag gör endast torrfastor under 24 timmar eftersom jag inte känner behovet att göra det längre än så just nu. Man kan förvänta sig att man kan känna sig tröttare än vanligt då kroppen arbetar med mindre väte och färre näringsämnen.

Det viktigaste är att du får i dig tillräckligt med grönsaker, salt och vatten innan du påbörjar en fasta, så att mineralerna har något att arbeta med under fastan. Kom ihåg att du inte behöver fasta hela dygnets 24 timmar. Vissa torrfastar under dagen och vattenfastar på kvällen. Detta kan göra det lättare att fasta periodiskt för nybörjare.

Sammanfattning

Periodiskt fastande gynnar kroppen på många olika sätt. Under en fasta kan du välja att endast dricka vatten, vilket kallas att vattenfasta. Om du väljer bort både mat och vatten är det en torrfasta. Du kan göra en mjuk torrfasta där du endast kan bli blöt eller ha vatten i munnen av hygienskäl. Andra väljer en hård torrfasta, vilket betyder att du inte får dricka något vatten alls eller bli blöt under fastetiden.

Oavsett om du väljer att vattenfasta eller torrfasta rekommenderar vi att du är försiktig. Att fasta är endast gynnsamt om du är smart och hälsosam när du gör det, annars kan du utsätta dig för allvarliga hälsorisker.

Lycka till!

Reggad på Commo.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recent Content